In de lucht blijven... - Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix vzw

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

In de lucht blijven...

Over Zweefvliegen

Thermiek

Thermiek is een onzichtbare massa van stijgende warme lucht, gevormd door de opwarming van de grond door de zon. Wanneer de zon op de grond schijnt, zal de grond de lucht erboven opwarmen. Warme en dus ook lichtere lucht wilt stijgen. Indien er zich een voldoende groot temperatuurverschil voordoet met de omgeving zal een massa lucht zich losmaken van de grond en stijgen: een thermiekbel.

De sterkte van een thermiekbel is afhankelijk van de intensiteit van het zonlicht, de grondsoort en de temperatuurverschillen. De hoogte dat door een thermiekbel kan worden bereikt hangt af van het moment waarop condensatie zal optreden (afkoeling). Indien de lucht genoeg vocht bevat dan zal als resultaat van deze afkoeling een cumuluswolk ontstaan. De hoogte waarop deze wolken hangen verschilt van dag tot dag, van uur tot uur en is gebonden aan seizoen en klimaat.

Cumuluswolken duiden op thermische activiteit. De zweefvlieger dient deze wolken in hun verschillende stadia te herkennen. Door de vortex-beweging in de bel zal de luchtmassa bij de kern sneller stijgen dan aan de rand. Om optimaal te stijgen moet het zweefvliegtuig in de bel worden gecentreerd.HellingwindIndien lucht tegen een heuvel of berg wordt geblazen dan kan de baan van deze lucht een opwaartse richting krijgen. In ideale omstandigheden kan de zweefvlieger hiervan gebruik maken en hoogte winnen door over de rug van de berg te vliegen.

Achter de heuvel maakt de wind een krul (turbulentie) en kan voor hoogteverlies zorgen en is te vermijden indien onvoldoende hoogte bereikt werd om het gebied te verlaten.Golfwind


Indien in de bergen de lucht terug daalt en botst tegen de stabiele lucht of hoge obstakels langs de achterzijde van de berg, dan kan de luchtmassa terug naar boven worden gestuurd. Deze oscillerende beweging noemt men golfstijgwinden. Alhoewel vliegen in deze wind meestal rustig is kan in de lagere luchtlagen veel turbulentie zijn (de rotor).

Wolken specifiek aan golfwinden heet men lenticularis. Golfstijgwinden kunnen lang aanhouden en men kan lange afstanden afleggen en grote hoogtes mee bereiken.Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu