Landingscircuit - Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix vzw

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Landingscircuit

Over ZweefvliegenEen landing wordt uitgevoerd volgens een vast patroon (circuit). Het is een veiligheidsprocedure en het begin van een goede landing. Het maakt bovendien voor iedereen duidelijk dat het de bedoeling is om te landen.

Het circuit begint bij het aanknopingspunt op een hoogte van 200m. Vanaf dit punt wordt evenwijdig aan het veld gevlogen (downwind). Als de landingsplaats te zien is onder een hoek van 45° dan wordt een bocht gemaakt haaks op het landingsveld (base/dwarswind).

Ter hoogte van het landingsveld aangekomen wordt een laatste bocht gemaakt en is de daadwerkelijke landing begonnen (final).Niet alle landingen met een zweefvliegtuig gebeuren op een vliegveld. Bij overlandvluchten kan het gebeuren dat men genoodzaakt is om een "buitenlanding" uit te voeren. Daarbij is een goede veldkeuze van groot belang. Is het veld lang genoeg en kan het veld worden aangevlogen in de goede windrichting? Is het vrij van obstakels? Mogelijke velden zijn: gemaaide graanvelden, gemaaid hooiland, onbeplante akkers, akkers met kort gewas, ...

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu