Opleiding - Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix vzw

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Opleiding

De opleiding tot zweefvliegpiloot

Leeftijd
Vanaf 14 jarige leeftijd mag men reeds starten met de opleiding tot zweefvliegpiloot. Solo vliegen is enkel toegelaten vanaf 16 jaar. De praktische opleiding is in het clublidgeld inbegrepen. Uw vorderingen worden genoteerd op opleidingskaarten.

Andere voorwaarden
Na het toetreden tot de club en zal de club uw verzekering en opleidingsdossier aanvragen bij de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs. Eens we je dossier ontvangen hebben, kan je direct beginnen met de lesvluchten. Het is niet noodzakelijk om vooraf een theoretische cursus te hebben gevolgd, integendeel, het is raadzaam eerst een tijdje de praktische lessen te hebben gevolgd.

Elementaire vliegopleiding
De zweefvliegopleiding begint op een tweezitter. Jij zit voorin, de instructeur zit achterin en beide hebben dezelfde stuurorganen die met elkaar verbonden zijn. Er wordt eerst een kennismakingsvlucht gemaakt waarbij je kan wennen aan 'het in de lucht' zijn. Daarna worden je de beginselen van het vliegen bijgebracht: werking stuurorganen, snelheidscontrole, rechtlijnige vlucht en uiteindelijk de bochten. Het starten en daarna het landen worden aangeleerd evenals het circuit, een route die gevlogen wordt bij het landen. Er worden noodprocedures geleerd.

Solo
Uiteindelijk na ongeveer 50 lierstarts wordt je voor het eerste alleen de lucht in gestuurd: dan ga je SOLO. Eerst vlieg je nog een paar keer alleen met het vertrouwde opleidingsvliegtuig alvorens over te stappen op een eenzitter. Daarmee is de elementaire vliegopleiding afgerond. Je blijft echter nog vliegen onder toezicht van een instructeur.


Voortgezette vliegopleiding
De bedoeling hiervan is om je verder op te leiden om de zweefvliegvergunning te behalen. Pas als je in het bezit bent van deze vergunning mag je volledig zelfstandig vliegen, dat wil zeggen: zonder de aanwezigheid van een instructeur die verantwoordelijk voor je is. Je hoeft ook niet meer lokaal rond het vliegveld te blijven maar je mag verder overland vliegen.

Theoretische opleiding
Om je zweefvliegvergunning te behalen dien je ook geslaagd te zijn in het theoretisch examen. De theoretische lessen worden gedurende de wintermaanden gegeven. Je leert er aerodynamica, vliegtuigbesturing, navigatie, constructie en instrumenten, meteo, reglementering en een les over human factors.

Langer, hoger en verder
Als je het vliegen goed beheerst en voldoende ervaring hebt kun je op steeds geavanceerdere toestellen gaan vliegen. Het duurt zeker een paar jaar voordat dat zover is en ook dan zijn de mogelijkheden onbegrensd: wedstrijdvliegen, bergvliegen, hellingvliegen. Het leuke is dat elke vlucht weer anders is.

Hoe kan ik mij inschrijven?

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu