Wat is zweefvliegen?

Fascinerend

De vogels doen het u voor. Het gevoel van vrijheid. U kan u met hen en met uzelf meten. Uw leefomgeving ontdekken vanuit een andere dimensie, vaststellen hoe klein de mens is en hoe prachtig de natuur.

Kennen is kunnen

Het vereist kennis om het beste te halen uit de atmosfeer en uw zweefvliegtuig. Kennis leidt u tot hoogte, snelheid en afstand.
Deze prestaties zijn enkel mogelijk door een combinatie van verschillende disciplines zoals Aerodynamica, meteorologie, navigatie en kennis omtrent de toestellen waarmee u vliegt.

Hoezo, geen motor?

Een zweefvliegtuig gebruikt thermiek als motor. Dit is warme opstijgende lucht waarin men hoogte wint en die kan men dan omzetten in afstand. Zo 'n thermiekbel kan je je voorstellen als een warme luchtballon zonder omhulsel. Thermiek ontstaat doordat de zon via het aardoppervlak de lucht plaatselijk sterk verwarmt. De atmosfeer is voortdurend in beweging en hoewel thermiek niet zichtbaar is, zijn er middelen die ons helpen bij het opsporen ervan.

Mentale training

U bent zeer intensief bezig en u vergeet de dagelijkse sleur. Kwestie van steeds veranderende vliegsituaties in te schatten en juiste beslissingen te nemen. Voor velen is het een ideale manier om te ontspannen.

Competitie

Honderden kilometers vliegen en duizenden meters klimmen. In clubverband worden proeven gevlogen. Deze sportieve prestaties kunnen internationaal gehomologeerd worden. (bv. 1000m hoogtewinst, 5-uur duurvlucht, 500km afstandsvlucht, ...) Op wedstrijdvlak worden er lokale, nationale, Europese en wereldkampioenschappen georganiseerd.

Recreatie en veiligheid

Boven uw eigen streek vliegen, uw vrienden een luchtdoop geven of genieten van de prachtige omgeving kan zeer ontspannend zijn. Ongevallen gebeuren zelden. Tenminste indien alle regels worden nageleefd en de piloot niet overmoedig wordt. Een degelijke opleiding en veel oefenen zijn absolute vereisten. Elk toestel wordt jaarlijks grondig nagezien en krijgt bij het begin van elke vliegdag een inspectiebeurt. Iedere vlucht begint trouwens met een "check". Elke sport heeft zijn spelregels en die zijn bij de zweefvliegsport - omwille van die veiligheid - bijzonder streng. Zweefvliegen is dan ook een veilige sport.

Update cookies preferences